Buradasınız

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Sayın İlhan KARAYILAN ve Çalışma Arkadaşları, Ankara Ticaret Borsası Et Borsası’nda Sabah Saat 04.30’dan İtibaren Tüm Süreçlerini İzledi, Çalışmalar ve İşleyişi Hakkında Bilgi Aldı.

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Sayın İlhan KARAYILAN ve Çalışma Arkadaşları, Ankara Ticaret Borsası Et Borsası’nda Sabah Saat 04.30’dan İtibaren Tüm Süreçlerini İzledi, Çalışmalar ve İşleyişi Hakkında Bilgi Aldı.

Ankara Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan, Grup Müdürü Yüksel Çelebi  ile müdür ve  çalışanlardan oluşan bir heyet Ankara Ticaret Borsası (ATB) Et Borsası’nı ziyaret ederek, ATB Genel Sekreteri Eyüp Ş. Ömeroğlu’ndan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Ankara’nın günlük 300 ton civarındaki et tüketiminin  günde 100-110 tonu ATB Et Borsasında alınıp-satılmaktadır.

ATB’de günlük et ihtiyacının yarıya yakın kısmı, toptan et ticareti yapan tüccarlar. günlük üretimlerinde et kullanan kasaplar ve lokantacılar, market zincirleri gibi esnaflar yararlandığı borsada ortalama 150 ton et tescil edilerek kayıt altına alınmaktadır. “Ankara’ya, çevre  illerinden gelen üreticiler ticaret borsasında tescil ettirip kayıtlı giriş çıkış yaparak işlem gördüğü satılmayan etlerin ertesi gün işleme alındığı, kayıtlı ekonomiye geçişte önem arzeden sağlık ve hijyen koşullarının üst düzey olduğu gözlemlenmiştir.

Ankara Vergi Dairesi başkanı İlhan Karayılan da ziyaret sonrası yaptığı kısa değerlendirmede yapılan çalışmaları memnuniyetle izlediklerini belirterek, sektörün denetiminin vergi kanunları açısından önem arz ettiği  kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde  borsanın önemine değindi, “ ayrıca, sektörün denetimi konusunda Ankara Ticaret Borsasının çok önemli bir fonksiyon gördüğünü, bütün süreçlerin kayıtlı, sistematik bir  şekilde gerçekleşmesi bizim açımızdan da kayıtlı et satışını sağlamaktadır. Hem fiziki ortamı ile modern ve hijyenik aynı zamanda gıda güvenliği açısından da oldukça başarılı bir uygulama olduğunu yerinde ve günün erken saatindeki açılışı ile görmüş olduk. ATB Et Borsasının bu tanıtımı nedeniyle ve çalışmalarındaki başarıları nedeniyle ATB genel sekreteri Sn. Ömeroğlu’na ve çalışanlara teşekkür ettiğini belirtti. Et borsasının vergi ve kayıtlı ekonomiye geçişte çok önemli katkılarının olduğunu belirtti. Vergi denetimi konusunda da çalışmalarımıza önemli bilgi katkısı sağladığını belirtti. ATB’nin uygulaması hem sağlıklı ve güvenilir gıda anlamında, hem de kayıt dışılığın önlenmesinde güzel bir örnektir. Bu uygulamayı gelir idaresi üst yönetimi ile paylaşacağız.” şeklinde konuştu.

ATB Genel Sekreteri Ömeroğlu, Et Borsası’nın “kayıt dışı ekonominin önlenmesinde önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini belirterek “ bu kapıdan kayıt dış ve sağlık raporu olmadan ne bir gram et girebilir, ne de çıkartılabilir” dedi.

Ekonomide kayıt dışılığın önlenmesinde ticaret borsalarının çok önemli bir fonksiyonu ifa ettiğine dikkat çeken Ömeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ankara ticaret Borsası Et Borsası kapıların her gün saat 04.30’da açmaktadır. Soğuk zincir içinde borsaya intikal ettirilen etler, her iki yanda mevcut 23 körüklü kapıdan, cinsi ve tartıları tespit edilerek satış salonuna alınmaktadır. Alıcı ve satıcının bir araya geldiği satış salonunda işlemler süratle tamamlanmakta ve yine aynı şekilde cins ve kiloları belirlenerek, yine kayıt altında salondan çıkartılmaktadır. Türkiye ekonomisine kazandırdıkları için mutluluk duyduklarını söyleyen Ömeroğlu sözlerini şöyle tamamladı Burada kurulan sistem, tamamen elektronik bir işleyişe sahiptir.